نمونه های موفق کشاورزی شهری
صفحه اصلی حوزههای پویش محیطی محیط زیست نمونههای موفق جهانی کشاورزی شهری

نمونههای موفق جهانی کشاورزی شهری
ادمین سایتمه 16, 2017محیط زیست0
16 اکتبر، روز جهانی غذا، زمان مناسبی است که در آن توجه عمومی به نقش حیاتیِ کشاورزی خانوادگی با مقیاس کوچک در ایجاد سیستمی پایدارتر برای تأمین غذای جهان دارد جلب شود. تا سال 2050 جمعیت جهان به 9 میلیارد نفر خواهد رسید و تأمین خوراک جهان و حفظ منابع زیستمحیطیِ رو به کاهشِ زمین چالشی ترسناک را پیش روی ما مجسم میکند. شرکت Food Tank روشهای بسیاری را معرفی کرده است که با آنها کشاورزان خرد _چه در مناطق شهری و چه روستایی_ غذای سالم و مغذی را برای جامعهی خود تولید و در عین حال به حفاظت از زمین کمک میکنند.
پیشبینی میشود که تا سال 2030 شصت درصد از جمعیت زمین در شهرها زندگی کنند و تأمین غذای این جمعیت بدون اتخاذ راهکارهای جدید برای تولید و توزیع غذا در محیطهای شهری بسیار دشوار خواهد بود. کشاورزی در شهر اغلب به علت کمبود جا دشوار است اما این مسئله مانعی برای پرورش حیوانات، میوهها و سبزیجات و حتی زنبورداری در شهرها نشده است. پنج مثال زیر از کشاورزی شهری در نقاط مختلف جهان، نقش کشاورزی محلی در مقیاس کوچک در شهرها را فراتر از تأمین غذای ساکنان شهر نشان میدهند. این پروژهها نه تنها نمونهای از تلاشهای جهانی برای هشیاری در مورد رشد جمعیت و سیستمهای تأمین غذا هستند بلکه شیوههای مختلف کشاورزی در شهرها را نیز نمایش میدهند.
1- Food Field، دیترویت، میشیگان
مزرعه غذا (Food Field) مزرعهای شهری است که در محلی منحصربفرد ساخته شده و خدمات CSA (کشاورزی با حمایت اجتماعی) را ارائه میکند که مواد غذایی بهتر و فرصتهای اقتصادی خوبی را برای مردم محل فراهم میکند. نوح لینک و آلکس برایان Peck Produce, LCC را در سال 2011 تأسیس کردند تا یک مدرسهی ابتدایی قدیمی در دیترویت را به مزرعهای سرزنده تبدیل کنند. هدف آنها یافتن جایگزینی برای سیستم تأمین غذا توسط شرکتهای بزرگ بود و به این ترتیب ساکنین محلی میتوانند از محصولات غذایی پایدار که در بستههای CSA هفتگی و در رستورانهای محلی ارائه میشود استفاده کنند یا به صورت داوطلبانه در این مزرعه کار کنند. Food Field چیزی را تولید میکند که اجتماع محلی میخواهد که از جمله محصولات محبوب آن میتوان به سبزیهای سالاد و توت اشاره کرد.Food Field با ایجاد سیستم جدید آکواپونیک به منظور پرورش ماهیهایی مثل گربهماهی و بلوگیل و همچنین جمعآوری و فروش تخم مرغ و تخم اردک تولید خود در حال گسترش فعالیتهای خود است.
2- FARM:shop و FARM:london، لندن، بریتانیا
مؤسسهی FARM:shop دالستون که در ابتدا «مرکز کشاورزی شهری» خوانده میشد شامل یک مزرعهی کوچک، کارگاه و یک کافه برای سکنهی محلی است. این مؤسسه که در سال 2011 با طراحی زیستمحیطی-اجتماعی Something & Son LLP تأسیس شد نمونهای منحصربفرد از کشاورزی شهری است. در جلوی ساختمان که پیشتر از آن استفادهای نمیشد حالا فضایی قرار دارد که در آن یک سیستم پرورش ماهی آکواپونیک کوچک، زمینهای مسقف با تکنولوژی پیشرفته و یک گلخانه قرار دارد. حتی روی سقف FARM:shop نیز قفسی برای نگهداری مرغ و خروس و یک کافه ساخته شده است. هدف این پروژه نه تنها تهیهی غذا برای ساکنان شهر بلکه اثبات این امر است که حتی بدون داشتن زمینی بزرگ نیز میتوان به کشاورزی پرداخت. قدم بعدی اندرو مریت و پل اسمیت از شرکت Something & Son تأسیس FARM:London است که در آن مزرعهای به وسعت 3000 مترمربع روی سقف ساختمان ساخته میشود. هدف کاشت سبزیجات و پرورش ماهی به شیوهای سازگار با محیطزیست و بدون ضایعات و کاهش فاصلهی مزرعه تا محل مصرف است.
3- Sky Greens، سنگاپور
در کشور کوچکی که تولید سبزیجات آن تنها 7% مصرف مردم را تأمین میکند کشاورزی طبقاتی Sky Greens راهکاری کارآمد و سازگار با محیطزیست به نظر میرسد. جک انجی مؤسس Sky Greens است که نخسین مزرعهی شهری طبقاتی با سیستم آبرانه ی هیدرولیکی و کمکربن در جهان است و بسیار کمتر از فنون سنتی کشاورزی به زمین و انرژی نیاز دارد. آنها درون سیستمهای گلخانهای سه طبقه میتوانند 5 تا 10 برابر روشهای سنتی به ازای هر مترمربع غذا تولید کنند. این گلخانه و سیستم هیدرولیکی کمکربن آن میتواند با مصرف انرژی و آب کمتر در تمام طول سال کلم و کاهو و امثال آن را تولید کند. با اینکه کیفیت محصولات Sky Greens در حد اعلاء است قیمت آنها نیز مناسب است و در تمام فروشگاههای مواد غذایی سنگاپور یافت میشوند. پروژههایی مثل Sky Greens برای جمعیت رو به رشد کشور کوچکی که اغلب مواد غذایی خود را از چین، اندونزی و حتی اروپا و ایالات متحده وارد میکند بسیار ارزشمند است.
4- کشاورزی شهری توزیعشده، برایان، تگزاس
شرکت کشاورزی شهری توزیعشده (DUFi) با تغییر شکل محوطههای بلااستفاده در برایان تگزاس نشان داده است که کشاورزی شهری چگونه میتواند در عین تولید مواد غذایی سالم، آموزنده و الهامبخش باشد. هدف این پروژه نه تنها ساخت باغ در محلهای خالی شهر بلکه تشویق شهروندان به خوردن غذاهای سالم و کمک به کارآفرینی و گردشگری شهر بود. در زمستان سال گذشته DUFI موفق شد در باغچهها و باغهای کوچک ساخته شده از پالت خود کلم بروکلی، گل کلم، کلم و کاهو پرورش دهد. هدف DUFI ارتقای سلامتی جامعه با تأمین محصولات کشاورزی برای رستورانهای محلی است. هدف دیگر این شرکت استفاده از این باغها برای مناسبتها و گردشهای علمی است تا بتواند پیوندی دوباره میان مردم برایان و سیستم تولید مواد غذایی برقرار کند. به این ترتیب DUFI نمونهای از اهمیت رویکردی فعالانه در علم تغذیه است.
5- شرکت Sharing Backyards، در سراسر کانادا، ایالات متحده و نیوزیلند
Sharing Backyards کسانی که دوست دارند مواد غذاییشان را خود پرورش دهند و کسانی که از حیاط خود استفاده نمیکنند را به هم معرفی میکند. کسانی که ملکی بلااستفاده دارند مکان تقریبی خود را در وبسایت این شرکت قرار میدهند و کسانی که به دنبال محلی برای تولید مواد غذایی محلی هستند بصورت رایگان مکانی مناسب را در نزدیکی خود جستجو میکنند. اگرچه Sharing Backyards در حال حاضر در کانادا، ایالات متحده و نیوزیلند فعال است اما هرکسی در هر کجای دنیا میتواند برنامهای مشابه را در محل زندگی خود آغاز کند. با کمک فناوری Sharing Backyards و کارکنان آن ایجاد و نگهداری از باغچهای اشتراکی بسیار سادهتر از چیزی است که در ابتدا به نظر میرسد.